Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Πώς να ορίσετε μια στατική διεύθυνση IP


Καλή και η δυναμική διεύθυνση δικτύου (DHCP), αλλά αν θέλετε να εκτελέσετε σύνθετες εργασίες στο δίκτυο σας, το να ξέρετε πως να ορίσετε στατικές διευθύνσεις θα σας φανεί πολύ χρήσιμο.

 





















Όταν έχετε πολλές συσκευές στο δίκτυο σας, όπως συσκευές NAS ή Raspberry Pi, είναι ενοχλητικό να ψάχνετε συνεχώς τις διευθύνσεις IP τους, όταν χρειάζεστε πρόσβαση σε αυτές εξ αποστάσεως. Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη με ένα σύνολο αμετάβλητων, στατικών διευθύνσεων IP για αυτές τις μονάδες.

Ο δρομολογητής (router) εκχωρεί διευθύνσεις IP σε συσκευές στο δίκτυό σας χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο DHCP ή Dynamic Host Configuration Protocol. Όταν συνδέεται μια νέα συσκευή στο δίκτυο, της εκχωρείται η επόμενη διεύθυνση IP απο το καθορισμένο εύρος και εάν μια συσκευή μείνει αποσυνδεδεμένη για ένα προκαθορισμένο διάστημα ημερών, η διεύθυνση IP που της είχε δοθεί «λήγει», ώστε να μπορεί να αντιστοιχιστεί σε κάτι άλλο.

Για καθημερινή χρήση αυτή η μέθοδος αρκεί, αλλά αν έχετε πχ Raspberry Pi που θέλετε έχετε πρόσβαση σε αυτά τακτικά με SSH, εάν χρησιμοποιείτε Wake-on-LAN για να ενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας από απόσταση ή θέλετε να εκτελέσετε άλλες προχωρημένες εργασίες δικτύωσης, το DHCP εάν και χρήσιμο μπορεί να σας σπάσει τα νεύρα.

Είναι δύσκολο να θυμάστε ποια δυναμική διεύθυνση IP έχει εκχωρηθεί σε ποια συσκευή και πότε λήγει, θα πρέπει να το ψάχνετε ξανά ξανά. Αυτό δεν είναι καθόλου πρακτικό, καντε την ζωή σας πιο εύκολη με το να ορίσετε στατικές IP.

Κατανόηση των στατικών διευθύνσεων IP

Αντί να αφήσετε το δρομολογητή σας, να εκχωρήσει αυτόματα οποιαδήποτε διεύθυνση IP είναι ελεύθερη, μπορείτε να αντιστοιχίσετε συγκεκριμένες διευθύνσεις IP σε συσκευές όπου θέλετε να έχετε πρόσβαση συχνά. Για παράδειγμα μπορείτε να θέσετε διαδοχικές στατικές IP, τον βασικό υπολογιστή σας σε IP 192.168.1.10, μιά άλλη συσκευή, πχ Raspberry Pi, σε 192.168.1.11 και ούτω καθεξής, έτσι θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να τις θυμάστε.

IP Address

Μπορείτε να αντιστοιχίσετε τις στατικές διευθύνσεις IP από τις ρυθμίσεις της ίδιας της συσκευή - για παράδειγμα, στις ρυθμίσεις δικτύου των Windows σε κάθε υπολογιστή - ή μπορείτε να το κάνετε μέσα από τις ρυθμίσεις του δρομολογητή. Κάνοντας το σε επίπεδο δρομολογητή, ονομάζεται “κράτηση DHCP” (DHCP reservation), αν και συχνά αναφέρεται και ως "στατική διεύθυνση IP".
Οι κρατήσεις DHCP, σάς επιτρέπουν να ρυθμίζετε εύκολα τα πάντα σε ένα μέρος με όλους τις συσκευές σας να παραμένουν στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις τους. Ο υπολογιστής σας θα ζητήσει μια διεύθυνση IP μέσω DHCP και ο δρομολογητής σας θα του αναθέσει σε αυτήν που έχετε “κρατήσει”, με τον υπολογιστή σας να μην είναι ο σοφότερος.

Πώς να θέσετε μια κράτηση DHCP

Για να θέσετε μια κράτηση DHCP, κατευθυνθείτε στη σελίδα διαμόρφωσης του δρομολογητή σας - συνήθως πληκτρολογώντας τη διεύθυνση IP του στη γραμμή πλοήγησης του προγράμματος περιήγησης, πχ 192.168.1.1 - και συνδεθείτε.




 Η τοποθεσία είναι διαφορετική για κάθε δρομολογητή, αλλά ψάχνετε για κάτι που ονομάζεται "κρατήσεις DHCP", "στατικές διευθύνσεις IP","κρατήσεις διευθύνσεων IP", ή κάτι παρόμοιο, στο δρομολογητή που έχω στο σπίτι ένα Speedport, είναι στην κατηγορία των ρυθμίσεων LAN.
Για να ορίσετε μια κράτηση, θα χρειαστείτε τη διεύθυνση MAC της εν λόγω συσκευής. Πρόκειται για μια μοναδική σειρά χαρακτήρων που αναγνωρίζει έναν συγκεκριμένο προσαρμογέα δικτύου και συνήθως μπορείτε να τον βρείτε στη λίστα των συνδεδεμένων συσκευών του δρομολογητή σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει τη διεύθυνση MAC για το σωστό προσαρμογέα δικτύου, εάν έχετε Ethernet και Wi-Fi στον υπολογιστή σας, θα έχετε μια διεύθυνση MAC για το καθένα.
Στη σελίδα ρυθμίσεων του δρομολογητή, εισαγάγετε τη διεύθυνση MAC και τη διεύθυνση IP που επιθυμείτε. Αποθηκεύστε τις αλλαγές σας και επαναλάβετε τη διαδικασία για οποιεσδήποτε άλλες διευθύνσεις IP θέλετε να κάνετε κράτηση.
Από εκεί και πέρα, αυτές οι συσκευές θα αντιστοιχίζονται αυτόματα σε αυτές τις δεσμευμένες διευθύνσεις IP που τους έχουν ανατεθεί και δεν θα χρειαστεί ξανά να αναρωτηθείτε, χμμ τι διεύθυνση έχει τώρα.


Pc_Mag