Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Η NASA αναζητά μέλη πληρώματος για μια μακροχρόνια αποστολή προσομοίωσης του Άρη

 Τέσσερις άνθρωποι θα ζήσουν και θα εργαστούν σε μια μονάδα έκτασης 158 περίπου τετραγωνικών μέτρων στο Τέξας.

 Η NASA αναζητεί ανθρώπους για ένα πείραμα διάρκειας ενός έτους σε εγκαταστάσεις στη Γη, που δημιουργήθηκαν για να προσομοιώσουν τη ζωή σε έναν μακρινό κόσμο. Η σειρά αποστολών, γνωστή ως Crew Health and Performance Exploration Analog, περιλαμβάνει τρεις μονοετείς προσομοιώσεις επιφάνειας του Άρη που βασίζονται στο διαστημικό κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον του Τέξας.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας για μελλοντικά ταξίδια στο σύμπαν, ο οργανισμός ελπίζει να μελετήσει "πώς τα άτομα με υψηλό κίνητρο ανταποκρίνονται υπό την αυστηρότητα μιας προσομοίωσης μακράς διάρκειας στην επίγεια βάση". Η προσομοίωση θα υποστηρίξει επίσης την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών για την πρόληψη και επίλυση πιθανών προβλημάτων.

Οι αναλογικές αποστολές (καταστάσεις στη Γη που προκαλούν σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στο διάστημα) είναι "κρίσιμες" εάν οι άνθρωποι σχεδιάζουν να ζήσουν για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα στην επιφάνεια του Άρη, σύμφωνα με την Grace Douglas, επικεφαλής επιστήμονας για την ερευνητική προσπάθεια της NASA για την προηγμένη τεχνολογία τροφίμων. "Οι προσομοιώσεις στη Γη θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές και ψυχικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι αστροναύτες πριν ταξιδέψουν", εξήγησε.

Κάθε προσπάθεια περιλαμβάνει τέσσερα μέλη του πληρώματος που θα ζουν και θα εργάζονται σε μια μονάδα 158 τετραγωνικών μέτρων, με την ονομασία Mars Dune Alpha (φωτογραφία παραπάνω). Ο βιότοπος θα προσομοιώνει τις προκλήσεις της πραγματικής ζωής, όπως περιορισμένους πόρους, δυσλειτουργικό εξοπλισμό, καθυστερήσεις στην επικοινωνία και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν στρες.

Οι εργασίες του πληρώματος μπορεί να περιλαμβάνουν προσομοίωση διαστημικών περιπάτων, επιστημονική έρευνα, χρήση εικονικής πραγματικότητας και ρομποτικών ελέγχων και ανταλλαγή επικοινωνιών. Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά. Η NASA αναζητά υγιείς και «ενθουσιώδεις» Αμερικανούς πολίτες ή μόνιμους κατοίκους που να μην είναι καπνιστές, ηλικίας 30 έως 55 ετών και γνώστες της αγγλικής γλώσσας.

Απαιτείται μεταπτυχιακός τίτλος σε τομέα STEM (sciencetechnologyengineeringmathematics) με τουλάχιστον δύο χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας ή τουλάχιστον 1.000 ώρες πτήσεις αεροσκάφους. Θα ληφθούν επίσης υπόψη οι υποψήφιοι που έχουν ολοκληρώσει δύο χρόνια εργασίας σε ένα διδακτορικό πρόγραμμα στο STEM, ένα πτυχίο ιατρικής ή ένα δοκιμαστικό πιλοτικό πρόγραμμα, καθώς επίσης και εκείνοι με τέσσερα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, στρατιωτική εκπαίδευση ή πτυχίο σε ένα πεδίο STEM.

Pc_Mag