Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Σφάλμα κρυπτογράφησης των Windows 11 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα δεδομένων στις πιο πρόσφατες CPU


Η Microsoft κυκλοφόρησε ενημερώσεις για το συγκεκριμένο σφάλμα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες αποδόσεις για ορισμένες λειτουργίες κρυπτογράφησης που βασίζονται στον αλγόριθμο AES. Έκτοτε έχει κυκλοφορήσει δύο ακόμη ενημερώσεις για να διορθώσει αυτό το πρόβλημα.

Από Βαγγέλης Κομνής  12/08/2022 9:51 πμ.

Η Microsoft προειδοποιεί για ένα bug των Windows 11 που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα δεδομένων για υπολογιστές που χρησιμοποιούν νέες CPU που υποστηρίζουν τα πιο πρόσφατα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης.

Υπήρχαν ασάφειες στις λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, αλλά το ζήτημα μπορεί να επηρεάσει προγράμματα κρυπτογράφησης αποθήκευσης όπως το BitLocker.

Σύμφωνα με την αναφορά της Microsoft, το σφάλμα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε συσκευές με Windows 11 που εκτελούν τα πιο πρόσφατα Vector Advanced Encryption Standards. Συγκεκριμένα, η λειτουργία tweaked-codebook που βασίζεται σε AES XEX με AES-XTS ή AES με λειτουργία Galois/Counter (GCM) (AES-GCM).

Αυτά τα σύνολα εντολών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε νεότερες CPU για την εκτέλεση κρυπτογράφησης για το BitLocker και την προώθηση προγραμμάτων αποθήκευσης από την Kingston. Η Microsoft δημιούργησε κατά λάθος το σφάλμα όταν “πρόσθεσε νέες διαδρομές κώδικα” για να εκμεταλλευτεί τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης.

Η Microsoft δεν έχει πει ποιες CPU επηρεάζονται. Ωστόσο, η Intel εφαρμόζει το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης AES-GCM από το 2010, σύμφωνα με έγγραφο της εταιρείας. Το ίδιο σφάλμα επηρεάζει επίσης συστήματα που τρέχουν Windows Server 2022.

Η Microsoft κυκλοφόρησε δύο patches τον Μάιο και τον Ιούνιο για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά αυτές οι ενημερώσεις οδήγησαν σε “διπλάσια” μείωση απόδοσης για υπολογιστές με Windows 11 κατά την εκτέλεση λειτουργιών κρυπτογράφησης. Το πλήγμα θα μπορούσε να εμφανιστεί για το BitLocker, το Transport Layer Security (TLS), το οποίο χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση δεδομένων μέσω ενός προγράμματος περιήγησης και κατά τη διάρκεια λειτουργιών απόδοσης δίσκου, ειδικά σε εταιρικούς πελάτες.

Έτσι, αν αντιμετωπίσατε χαμηλές ταχύτητες αυτό το καλοκαίρι, αυτό το σφάλμα μπορεί να είναι ένας λόγος. Τα καλά νέα είναι ότι η Microsoft κυκλοφόρησε άλλες δύο ενημερώσεις για να διορθώσει τα προβλήματα με τα πρωτότυπα, τις οποίες συνιστά να εγκαταστήσετε αμέσως.

“Εάν αυτό σας επηρεάζει, σας προτρέπουμε να εγκαταστήσετε την έκδοση προεπισκόπησης της 24ης Μαΐου 2022 ή την έκδοση ασφαλείας της 14ης Ιουνίου 2022 το συντομότερο δυνατό για να αποτρέψετε περαιτέρω ζημιές. Η απόδοση θα αποκατασταθεί αφού εγκαταστήσετε την έκδοση προεπισκόπησης της 23ης Ιουνίου 2022 ή την έκδοση ασφαλείας της 12ης Ιουλίου 2022”, ανέφερε η εταιρεία.

Οι χρήστες των Windows 11 μπορούν να λαμβάνουν τις νεότερες ενημερώσεις κώδικα μέσω της αυτόματης λειτουργίας Windows Update ή μπορούν να κάνουν λήψη της ενημέρωσης από την ίδια τη Microsoft.


Pc_Mag