Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Οι αστρονόμοι εντόπισαν μετεωροειδή ώρες πριν πέσει στη Γη

  Από Ηρώ Μαυρογιαννάκη

 

(Credit: Getty Images/Maciej Frolow)

 

Οι αστρονόμοι εντόπισαν έναν μετεωροειδή να κατευθύνεται προς τη Γη ώρες πριν χτυπήσει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας το βράδυ της Κυριακής.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ειδοποίησε το κοινό για τον μετεωροειδή, ο οποίος είναι ένας διαστημικός βράχος μικρότερος από έναν αστεροειδή. Ευτυχώς, το αντικείμενο ήταν μόνο περίπου 1 μέτρο σε μέγεθος, με αποτέλεσμα το μετεωροειδή να καεί στην ατμόσφαιρα.

Η ανακάλυψη προήλθε από έναν κυνηγό αστεροειδών με το όνομα Krisztián Sárneczky, ο οποίος είπε στο Space.com ότι εντόπισε τον SAR 2667 κατά τη διάρκεια μιας συνήθους έρευνας για αντικείμενα κοντά στη Γη. Οι αστρονόμοι στη συνέχεια επιβεβαίωσαν ότι ο μετεωροειδής ήταν έτοιμος να χτυπήσει τη Γη στη Γαλλία νωρίς το πρωί, τοπική ώρα.

Κάτοικοι στη χώρα τράβηξαν βίντεο με τον SAR 2667 να εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, ο οποίος δημιούργησε για λίγο μια λαμπερή φλεγόμενη σφαίρα στον ουρανό.

Σε ένα tweet, ο ΕΟΔ πρόσθεσε: «Αυτή είναι μόλις η έβδομη φορά που έχει προβλεφθεί μια πρόσκρουση αστεροειδούς πριν συμβεί. Ένα σημάδι της ταχείας εξέλιξης στις παγκόσμιες δυνατότητες ανίχνευσης αστεροειδών!».

Η έκτη φορά συνέβη τον Νοέμβριο, όταν ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA αφιερωμένο στην ανακάλυψη αστεροειδών κοντά στη Γη, εντόπισε έναν ξεχωριστό μετεωροειδή μεγέθους μικρότερο του 1 μέτρου. Το αντικείμενο αργότερα κάηκε στην ατμόσφαιρα κοντά στις Μεγάλες Λίμνες κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ και του Καναδά, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει οι αστρονόμοι.

Η ανίχνευση αστεροειδών, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του πλανήτη μας από διαστημικούς βράχους ικανούς να καταστρέψουν τον πολιτισμό. Ο ΕΟΔ σημειώνει ότι μετεωροειδή μεγέθους περίπου 1 μέτρου χτυπούν γενικά τον πλανήτη κάθε δύο εβδομάδες, ενώ μεγαλύτεροι, πιο καταστροφικοί αστεροειδείς χτυπούν γενικά μία φορά κάθε 10.000 ή 1 εκατομμύριο χρόνια.

«Τα καθησυχαστικά νέα είναι ότι σχεδόν όλοι οι γιγάντιοι αστεροειδείς έχουν εντοπιστεί (περισσότερο από το 95%) και κανένας δεν προκαλεί ανησυχία για τα επόμενα εκατό χρόνια», πρόσθεσε ο ΕΟΔ. 

 

Σχετικά θέματα