Από: Pantelis Daskalelos
Το υποθαλάσσιο καλώδιο βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα και ενδέχεται να υπέστη σκόπιμη ζημιά την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Σουηδία.
Το καλώδιο οπτικών ινών μετέφερε δεδομένα μεταξύ της Σουηδίας και της Λετονίας. Όμως το πρωί της Κυριακής, ο ιδιοκτήτης του καλωδίου εντόπισε διαταραχές στη μετάδοση δεδομένων, γεγονός που ώθησε τους αξιωματούχους και των δύο χωρών να διεξάγουν έρευνα.
«Επί του παρόντος, ενδέχεται να υπάρχουν καθυστερήσεις στις ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, αλλά ως επί το πλείστον, αυτό δεν επηρεάζει τους τελικούς χρήστες στη Λετονία», δήλωσε η κρατική εταιρεία Latvia State Radio and Television Center, στην οποία ανήκει και το καλώδιο. «Με βάση τα τρέχοντα ευρήματα, εικάζεται ότι το καλώδιο έχει υποστεί σημαντική βλάβη λόγω εξωτερικών παραγόντων. Η LVRTC έχει κινήσει ποινικές διαδικαστικές ενέργειες».
Οι Σουηδοί αξιωματούχοι δεν κατονόμασαν ποιο πλοίο κατέσχεσαν. Όμως πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι ερευνητές συνέλαβαν ένα πλοίο γνωστό ως Vezhen, σύμφωνα με το Reuters, αναφέροντας πώς το πλοίο πέρασε πάνω από το πληγέν υποθαλάσσιο καλώδιο. Το Vezhen φέρει σημαία Μάλτας και ανήκει σε βουλγαρική ναυτιλιακή εταιρεία με την επωνυμία Navigation Maritime Bulgare.
Το περιστατικό συμβαίνει την ώρα που η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για πλοία που πραγματοποιούν δολιοφθορές σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών. Τον Νοέμβριο, ένα κινεζικό πλοίο με την ονομασία Yi Peng 3, εντοπίστηκε ως ένα άλλο πλοίο που μπορεί να έσυρε σκόπιμα την άγκυρά του για να βλάψει ένα άλλο καλώδιο που εκτείνεται κατά μήκος της Βαλτικής Θάλασσας. Ένα μήνα αργότερα, οι Ευρωπαίοι ερευνητές είχαν τελικά τη δυνατότητα να επιβιβαστούν στο Yi Peng 3.
«Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι υποπτεύονταν ότι ο καπετάνιος ή άλλοι αξιωματικοί του πλοίου θα μπορούσαν να έχουν δωροδοκηθεί από Ρώσους πράκτορες», ανέφερε τότε η The Wall Street Journal. «Η κινεζική κυβέρνηση πιθανότατα δεν εμπλέκεται στο περιστατικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και τους διπλωμάτες».
Παρόλα αυτά, η κινεζική κυβέρνηση είναι ύποπτη για προσπάθεια σαμποτάζ υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών προς την Ταϊβάν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα φορτηγό πλοίο ιδιοκτησίας του Χονγκ Κονγκ ανακαλύφθηκε κοντά σε μια τοποθεσία, όπου ένα υποθαλάσσιο καλώδιο είχε υποστεί ζημιά. Σε απάντηση, η Ταϊβάν φέρεται να δημιούργησε έναν κατάλογο 52 πλοίων κινεζικής ιδιοκτησίας που θα παρακολουθεί και θα επιθεωρεί εάν πλησιάζουν τα ύδατα του νησιού.
Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Latvia State Radio and Television Center αναφέρει ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με μια ξένη εταιρεία για την επιδιόρθωση του κατεστραμμένου υποθαλάσσιου καλωδίου στη Βαλτική Θάλασσα. «Δεδομένου ότι το καλώδιο βρίσκεται σε βάθος που υπερβαίνει τα 50 μέτρα, η ακριβής φύση της βλάβης μπορεί να προσδιοριστεί μόνο όταν ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής του καλωδίου», προστίθεται.
Pc_Mag