Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Παραλίγο σύγκρουση μεταξύ ρωσικών και κινεζικών διαστημικών «σκουπιδιών»

Κομμάτια ενός παλαιού ρωσικού δορυφόρου και ενός κινεζικού πυραύλου πέρασαν σε απόσταση 70 μέτρων το ένα από το άλλο σε χαμηλή τροχιά στη Γη. 


Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται όλο και περισσότερα αντικείμενα και διαστημικά σκουπίδια γύρω από τη Γη. Εάν κάποια από αυτά τα αντικείμενα συγκρουστούν μεταξύ τους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγάλη καταστροφή που να επηρεάσει τις επικοινωνίες και τις υπηρεσίες στη Γη. Ένα τέτοιο περιστατικό παραλίγο να συνέβαινε πρίν λίγες ημέρες. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, την περασμένη Πέμπτη υπήρξε μία ανησυχία εξαιτίας ενός τμήματος ενός παλιού ρωσικού δορυφόρου (COSMOS 2004) κι ενός παρατημένου κινεζικού πύραυλου (CZ-4C R/B). 

Υπολογίστηκε ότι τα δύο αυτά κομμάτια «σκουπιδιών» θα μπορούσαν να περάσουν σε απόσταση μικρότερη των 25 μέτρων το ένα από το άλλο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το συνδυασμένο βάρος τους ήταν πάνω από 2.800 κιλά, και η ταχύτητά τους ήταν 32.800 μίλια/ώρα, μια σύγκρουση θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πολύ σοβαρή. Η LeoLabs, η οποία παρέχει υπηρεσίες εντοπισμού θραυσμάτων και πρόληψης συγκρούσεων σε χαμηλή τροχιά στη Γη, παρακολουθούσε προσεκτικά τα δύο κομμάτια σκουπιδιών καθώς πλησίαζαν πιο κοντά το ένα στο άλλο. 


Η εταιρεία δημοσίευσε μια οπτικοποίηση της πορείας και των δύο τμημάτων και της πιθανότητας σύγκρουσης, την οποία μπορείτε να δείτε στο παραπάνω tweet, και μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί χαρακτηρίστηκε ως «υψηλού κινδύνου» για σύγκρουση. Ευτυχώς, αργότερα η LeoLabs ανέφερε ότι «δεν υπήρχε ένδειξη σύγκρουσης». Το επιβεβαίωσαν χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Διαστημικό Ραντάρ Kiwi, το οποίο έδειξε μόνο ένα CZ-4C R/B να περνά ως ένα μονό αντικείμενο χωρίς σημάδια συντριβής, που σημαίνει ότι το αντικείμενο δεν είχε χτυπήσει τίποτα άλλο. 

Ο Δρ Moriba Jah, αστροδυναμικός στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, υπολόγισε μετέπειτα ότι η απόσταση μεταξύ των δύο αντικειμένων ήταν στα 70 μέτρα, η οποία παραμένει απίστευτα μικρή. Με εταιρείες όπως η SpaceX που σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν δεκάδες χιλιάδες δορυφόρους Starlink, οι πιθανότητες σύγκρουσης σε τροχιά δεν μπορεί παρά να αυξάνονται και, μαζί με αυτήν, η ανάγκη για μια οικονομικά αποδοτική και αποτελεσματική μέθοδο ανάκτησης διαστημικών σκουπιδιών, κάτι που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ζητά από το 2013.