Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Ανθρωποειδή ρομπότ ΑΙ καταλαμβάνουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες – Σειρά έχει η BMW

Η BMW θα είναι ο πρώτος μεγάλος πελάτης της νεοσύστατης εταιρείας ρομποτικής Figure, η οποία ελπίζει να ανταγωνιστεί το ρομπότ της Tesla


Η γερμανική BMW προστίθεται στη λίστα των αυτοκινητοβιομηχανιών που προσλαμβάνουν ανθρωποειδή ρομπότ στις γραμμές παραγωγής τους, καθώς όλο και περισσότεροι κατασκευαστές αντικαθιστούν τους εργάτες με μηχανές που τους μοιάζουν.
Η BMW θα είναι ο πρώτος μεγάλος πελάτης της νεοσύστατης εταιρείας ρομποτικής Figure, η οποία ελπίζει να ανταγωνιστεί το ανθρωποειδές ρομπότ που αναπτύσσει εδώ και καιρό η Tesla του Έλον Μασκ.
Αν και η BMW δεν διευκρίνισε πόσα ρομπότ σκοπεύει να προμηθευτεί, ο διευθύνων σύμβουλος της Figure Μπρεντ Άντκοκ δήλωσε πως η αρχή θα γίνει με έναν μικρό αριθμό και θα επεκταθεί εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι παραγωγικότητας.

Σε αντίθεση με τη σημερινή γενιά βιομηχανικών ρομπότ, τα οποία σχεδιάστηκαν για συγκεκριμένες, ειδικές εργασίες, τα νεότερα ανθρωποειδή ρομπότ λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη ώστε να μαθαίνουν όπως οι άνθρωποι και υπόσχονται να αναλάβουν μια μεγαλύτερη γκάμα εργασιών χάρη στην ανατομική ευελιξία τους.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν αυτές οι ευέλικτες, πολυχρηστικές μηχανές θα είναι πράγματι ανώτερες στις πραγματικές συνθήκες ενός εργοστασίου.
«Σχεδιάσαμε το ρομπότ ώστε να είναι ασφαλής η χρήση του δίπλα σε ανθρώπους. Η συνεργασία μας με την BMW για την αυτοματοποίηση μιας μονάδας παραγωγής εδραιώνει τη θέση μας στον κλάδο» είπε ο διευθυντής της Figure σύμφωνα με το Reuters.
Τα ανθρωποειδή της εταιρείας προορίζονται για το εργοστάσιο της BMW στο Σπάρτανμπεργκ της Νότιας Καρολίνας, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας οχημάτων στις ΗΠΑ με δυναμικό 11.000 εργαζομένων.
Τα ρομπότ θα ενταχθούν σε γραμμές παραγωγής τους επόμενους 12-24 μήνες μετά την εκπαίδευσή τους σε διάφορες εργασίες.

Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Honda και η Hυundai πειραματίζονται εδώ και χρόνια με ανθρωποειδή ρομπότ για επαναλαμβανόμενους και επικίνδυνους χειρισμούς στις γραμμές παραγωγής.

Παρουσιάζοντας την τελευταία έκδοση του ρομπότ της Tesla, Optimus Gen 2, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της Έλον Μασκ προέβλεψε ότι μέχρι τη δεκαετία του 2040 θα λειτουργούν σε όλο τον κόσμο ένα δισεκατομμύριο ανθρωποειδή ρομπότ.
Ρομπότ που μοιάζουν με ανθρώπους προμηθεύεται επίσης η Amazon για τις αποθήκες της.
Η Figure, με έδρα το Σάνιβεϊλ της Καλιφόρνια, εξασφάλισε πέρυσι χρηματοδότηση 70 εκατ. δολαρίων, με την αποτίμησή της να ξεπερνά τα 400 εκατ. δολάρια.

www.in.gr