Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Ρομπότ σκοτώνει άνθρωπο αφού τον θεώρησε ως κουτί με πιπεριές

 ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣOΥΛΙΑΣ  

Τα ρομπότ είναι ολοένα και περισσότερο παρόντα στην καθημερινότητά μας, αλλά ένα τραγικό περιστατικό στη Νότια Κορέα μας υπενθυμίζει ότι τα μηχανήματα δεν είναι ακίνδυνα. Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, ένας υπάλληλος μιας εταιρείας ρομποτικής, ηλικίας περίπου 40 ετών, έχασε τη ζωή του ενώ επιθεωρούσε ένα ρομπότ. Αυτή η ιστορία υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την τεχνολογία. 

Επιθεώρηση μετατρέπεται σε τραγωδία 

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που ο υπάλληλος πραγματοποιούσε έλεγχο ρουτίνας σε ένα ρομπότ σε εργοστάσιο διαλογής πιπεριών στην επαρχία Νότια Γκιονγκσάνγκ της Νότιας Κορέας. Έλεγχε τη λειτουργία των αισθητήρων του ρομπότ, μια κοινή εργασία στη συντήρηση αυτοματοποιημένων μηχανών. Ωστόσο, αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια επιθεώρηση ρουτίνας πήρε τραγική τροπή όταν το ρομποτικό χέρι της συσκευής μπέρδεψε τον υπάλληλο με ένα κουτί λαχανικών. Τον άρπαξε και έσπρωξε το σώμα σε διάδρομο, προκαλώντας σοβαρά τραύματα. Το πρόσωπο και το στήθος του υπαλλήλου καταπλακώθηκαν από το μηχάνημα. Παρά την ταχεία επέμβαση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ο άνδρας δεν γλίτωσε από τα τραύματά του. Αυτό το τραγικό ατύχημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των βιομηχανικών ρομπότ και την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή αυστηρά πρωτόκολλα για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών.

Ανησυχητικά προηγούμενα 

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη ένα τέτοιο ατύχημα στη Νότια Κορέα. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ένας άνδρας γύρω στα 50 τραυματίστηκε σοβαρά αφού παγιδεύτηκε από ένα ρομπότ σε ένα εργοστάσιο κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Αυτά τα περιστατικά υπενθυμίζουν τη σημασία της ασφάλειας στον βιομηχανικό αυτοματισμό. Το Donggoseong Agricultural Export Complex, στο οποίο ανήκει το εργοστάσιο όπου συνέβη το ατύχημα, απάντησε ζητώντας την εφαρμογή ενός «ακριβούς και ασφαλούς» συστήματος. Αυτή η τραγωδία υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης αυστηρών μέτρων ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων που αλληλοεπιδρούν με βιομηχανικά ρομπότ. 

Η ασφάλεια στην καρδιά του αυτοματισμού 

Αυτό το περιστατικό είναι μια θλιβερή απεικόνιση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με τον βιομηχανικό αυτοματισμό. Καθώς τα ρομπότ γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα σε διάφορες βιομηχανίες, είναι επιτακτική ανάγκη να θεσπιστούν αυστηρά πρότυπα ασφαλείας για την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Αυτή η τραγωδία πρέπει να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση ότι η τεχνολογία, όσο ισχυρή κι αν είναι, πρέπει να χρησιμοποιείται με συνεχή επαγρύπνηση για να αποφευχθούν τέτοιες απώλειες ζωών.

gr.gizchina.com/