Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Χειρουργικό ρομπότ εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Το μικρό ρομπότ της εταιρείας Virtual Incision είναι σχεδιασμένο για επεμβάσεις από απόσταση


Σκάφος ανεφοδιασμού που εκτοξεύτηκε προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μεταφέρει το πρώτο χειρουργικό ρομπότ εκτός της Γης, καθώς η NASA ετοιμάζεται για τις μελλοντικές, πολύμηνες αποστολές στον Άρη.
Ο ρομποτικός χειρούργος ταξιδεύει με το σκάφος Cygnus της Northrop Grumman που εκτοξεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης μεταφέροντας τέσσερις τόνους εξοπλισμού και προμηθειών για το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο.

Το μικρό ρομπότ MIRA της εταιρείας Virtual Incision, σχεδιασμένο για επεμβάσεις από απόσταση, έχει σχήμα σωλήνα που καταλήγει σε δύο μικρούς βραχίονες, οι οποίοι μπορούν να χειρίζονται εργαλεία όπως λαβίδες, νυχτέρια και ψαλίδια.

To ρομπότ MIRA έχει βάρος μόλις 0,9 κιλών (Virtual Incision)

«Σε συνεργασία με τη NASA θα δοκιμάσουμε πώς το MIRA μπορεί να κάνει προσβάσιμη τη χειρουργική ακόμα και στα πιο μακρινά μέρη» σχολίασε σε δήλωσή του ο Τζον Μέφρι, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Virtual Incision.
«Στο πιο προηγμένο σκέλος του πειράματος θα ελέγχουμε τη συσκευή από εδώ, το Λίνκολν της Νεμπράσκα» είπε ο Σέιν Φάριτορ, συνιδρυτής της εταιρείας.

To ρομπότ εκτοξεύτηκε τοποθετημένο σε αυτό το μεταλλικό κιβώτιο (NASA / Virtual Incision)

Οι δοκιμές πάντως δεν θα πραγματοποιηθούν πάνω στους ίδιους του αστροναύτες του ISS. To σχέδιο προβλέπει τομές σε τεντωμένα λαστιχάκια που προσομοιώνουν το ανθρώπινο δέρμα.
Απώτερος στόχος είναι οι επεμβάσεις τηλεχειρουργικής ή και οι πλήρως αυτόνομες ρομποτικές επεμβάσεις.
«Η NASA έχει φιλόδοξα σχέδια για διαστημικές αποστολές μεγάλης διάρκειας, οπότε είναι σημαντικό να δοκιμάσουμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας» επισήμανε ο Φάριτορ.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η NASA πειραματίζεται με την τηλεϊατρική. Το 2022, ένας γιατρός εμφανίστηκε ως ολόγραμμα στον ISS χρησιμοποιώντας την κάμερα HoloLens της Microsoft.
Εκτός από το ρομπότ της Virtual Incision, το σκάφος Cygnus μεταφέρει έναν εκτυπωτή 3D της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA που θα πειραματιστεί με την εκτύπωση μεταλλικών ανταλλακτικών.

www.in.gr