Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Αμφιλεγόμενη startup εταιρεία θα συνεχίσει να προμηθεύει την αστυνομία με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου


Η Clearview AI θα συνεχίσει να προσφέρει την τεχνολογία της στην αστυνομία, ακόμα κι όταν Amazon και IBM αποφάσισαν να αποσύρουν αυτήν την τεχνολογία εν μέσω ανησυχιών καθώς μπορεί να καταχραστεί για σκοπούς παρακολούθησης.



Δεν είναι όλες οι εταιρείες τεχνολογίας που ακολουθούν το παράδειγμα της Amazon και της IBM όσον αφορά την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Η Clearview AI - μια startup που έχει συγκεντρώσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια εικόνες ατόμων που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο - θα συνεχίσει να παρέχει την τεχνολογία της στις αστυνομικές αρχές.

Η Clearview AI προσφέρει το σύστημά του σε εκατοντάδες αστυνομικές υπηρεσίες και δεν έχει σκοπό να σταματήσει. «Ενώ η Amazon, η Google και η IBM αποφάσισαν να βγουν από την αγορά, η Clearview AI πιστεύει στην αποστολή της υπεύθυνης χρήσης αναγνώρισης προσώπου για την προστασία παιδιών, θυμάτων οικονομικής απάτης και άλλων εγκλημάτων που πλήττουν τις κοινότητές μας», δήλωσε ο CEO Hoan Ton-That, σε μια δήλωση.

Ο Ton-That περιέγραψε το σύστημά του ως μία μηχανή αναζήτησης για πρόσωπα. Πελάτες, όπως αστυνομικοί, μπορούν να ανεβάσουν μια εικόνα ενός προσώπου και η Clearview θα εμφανίζει αντίστοιχες εικόνες μαζί με συνδέσμους για την ταυτότητα του ατόμου. Ωστόσο, όπως τεκμηριώθηκε από τους The New York Times πέρυσι, η βάση δεδομένων της εταιρείας δημιουργήθηκε με την απόσπαση εικόνων των ανθρώπων από ιστότοπους ειδήσεων και προφίλ κοινωνικών μέσων, χωρίς να ζητήσει τη συγκατάθεση κανενός.

Τώρα αυτές οι εικόνες τροφοδοτούν μια βάση δεδομένων που καταγράφει αποτελεσματικά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και μαθαίνει να τα αναγνωρίζει αμέσως. Η τεχνολογία αυτή προκαλεί ανησυχία μεταξύ των υπερασπιστών της ιδιωτικής ζωής, καθώς πιστεύουν ότι η Clearview θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για συστήματα μαζικής παρακολούθησης που θα μπορούν να υπονομεύσουν την ικανότητα των ανθρώπων να συναντιούνται και να συναθροίζονται ανώνυμα.

«Εταιρείες όπως η Clearview θα τερματίσουν το απόρρητο όπως το γνωρίζουμε και θα πρέπει να τις σταματήσουμε», δήλωσε ο Nathan Freed Wessler, δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Τον περασμένο μήνα, η ACLU υπέβαλε αγωγή στην πολιτεία του Illinois εναντίον της Clearview, κατηγορώντας την εταιρεία ότι έχει παραβιάσει τους τοπικούς νόμους συλλέγοντας δεδομένα προσώπων χωρίς την άδειά τους. Αυτό ώθησε την Clearview να τερματίσει τις σχέσεις της με «μη κυβερνητικούς πελάτες», ανέφερε ο ιστότοπος BuzzFeed.

Στο μεταξύ, γερουσιαστές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Δημοκρατικών, Ron Wyden και Cory Booker, παροτρύνουν την κυβέρνηση Τραμπ να αποφύγει τη χρήση συστημάτων αναγνώρισης προσώπου όπως της Clearview για την αναγνώριση διαδηλωτών στις πρόσφατες πορείες για τον George Floyd.

«Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι οι αλγόριθμοι αναγνώρισης προσώπου είναι σημαντικά λιγότερο ακριβείς για άτομα μη-λευκού τόνου δέρματος», έγραψαν οι γερουσιαστές την Τετάρτη σε επιστολή τους προς τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, William Barr.

Παρά τον έλεγχο και την κριτική, η Clearview αρνήθηκε να σταματήσει να προσφέρει την τεχνολογία της στις αστυνομικές αρχές. «Η αναγνώριση προσώπου υπάρχει εδώ και 20 χρόνια και η Clearview AI δημιούργησε πρωτοποριακή τεχνολογία που πραγματικά λειτουργεί», ανέφερε ο Ton-That στη δήλωσή του. «Σε αντίθεση με το Amazon Recognition, το οποίο δεν αναγνώρισε τους ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, μια ανεξάρτητη έρευνα, χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, έδειξε ότι η Clearview AI δεν έχει φυλετική προκατάληψη.» (Το ACLU διαφωνεί, και λέει ότι η έρευνα ήταν λανθασμένη, σύμφωνα με το BuzzFeed.)

Ο Ton-That επισημαίνει επίσης ότι η Clearview έχει σχεδιαστεί μόνο «για έρευνες μετά το έγκλημα» για να βοηθήσει την αστυνομία να εντοπίσει υπόπτους από σκηνές εγκλήματος. «Δεν προορίζεται για να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο παρακολούθησης σχετικά με διαμαρτυρίες ή υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες», πρόσθεσε. «Πιστεύουμε ακράδαντα στην προστασία των κοινοτήτων μας, και έχοντας κατά νου αυτές τις αρχές, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με κυβερνητικές υπηρεσίες και φορείς χάραξης πολιτικής για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη κατάλληλων πρωτοκόλλων για τη σωστή χρήση της αναγνώρισης προσώπου».

Μια ανάρτηση ιστολογίου από την εταιρεία τον Ιανουάριο προσθέτει: «Εφαρμόζουμε αυστηρά τον Κώδικα Συμπεριφοράς μας και αναστέλλουμε ή τερματίζουμε χρήστες που τον παραβιάζουν.»

Pc_Mag